Info

Dermatologie en Plastische Chirurgie Avenue Carnisse richt zich voornamelijk op de betaalbare verzekerde zorg van de huidziekte in de breedste zin van het woord en de optimale zorg ervan. De praktijk heeft naast dermatologen ook plastische, reconstructieve, hand,- en esthetische chirurgen. Naast het verwijderen van huidtumoren, kunnen ook handoperaties en esthetische ingrepen onder lokale verdoving worden verricht. Tevens zijn we nu een centrum voor uw spataderen.

Behandelingen van Spataderen

Endoveneuze laser behandeling

Onder echogeleiding wordt de spatader aangeprikt. Via de naald wordt een laserdraad naar boven opgeschoven. De juiste positie van de laserdraad wordt met echo vastgesteld. Met een aantal prikjes wordt alleen de ader verdoofd. De ader zal nu ingebrand worden en daar voelt u niets van. Na de behandeling wordt er een drukverband aangelegd met een wattenrol en hypoallergene pleisters. Daar overheen gaat een elastische verbandkous. In de meeste gevallen krijgt u een recept mee voor een pijnstiller/ontstekingsremmer, voor gebruik gedurende een week. De verbandkous wordt 2 weken gedragen. In de eerste week dag-en-nacht met de watten en de pleisters, in de tweede week alleen overdag zonder de watten en de pleisters. In de tweede week na de behandeling wordt de ader een stugge streng. Deze streng kan een trekkend en beurs gevoel geven en kan soms wat pijnlijk zijn. In de week erna verdwijnt dit gevoel en wordt de spatader in enkele maanden tijd door het lichaam zelf geheel afgebroken.

De behandeling van spataderen

Spataderen kunnen op verschillende manieren worden behandeld. Vaak wordt een combinatie van diverse technieken toegepast om het beste resultaat te verkrijgen. Als meerdere behandelingen nodig zijn dan kunt u het resultaat pas beoordelen als alle behandelingen zijn afgerond.

Muller flebectomie

Deze behandeling wordt uitgevoerd volgens de nieuwste methode na doorlichting van de huid met een fiber optiek en verbeterde plaatselijke verdoving. Er worden meerdere zeer kleine sneetjes gemaakt (~2 mm). Vervolgens wordt de spatader in segmenten met een haaknaald verwijderd. De sneetjes worden daarna met een pleister dichtgeplakt. Na de behandeling wordt een drukverband aangelegd met behulp van een wattenrol en hypoallergene papieren pleisters. Daar overheen gaat een elastische verbandkous. De verbandkous wordt een week gedragen. Pijn na de behandeling is niet gebruikelijk. De kleine sneetjes genezen vrijwel altijd zonder littekens.

 

Foam – sclerocompressie therapie

Met een klein naaldje worden de spataderen
aangeprikt. Het geneesmiddel wordt in de vorm van een schuim (foam) ingebracht. Na de het inspuiten wordt een drukverband aangelegd met behulp van een wattenrol en hypoallergene pleisters. Daar overheen gaat meestal een elastische verbandkous. Drukverband en verbandkous worden enkele dagen tot een week dag-en-nacht gedragen. Soms wordt de verbandkous ook in de tweede week overdag gedragen. Na de behandeling wordt de behandelde spatader een stugge streng. Dit kan een beurs gevoel geven en kan soms wat pijnlijk zijn. De spatader wordt in enkele maanden door het lichaam zelf geheel afgebroken.

Risico’s en complicaties van behandelingen

Een goed uitgevoerde behandeling van spataderen kent heel weinig risico’s. Soms is een bloeduitstorting (blauwe plek) zichtbaar als u de pleisters na enkele dagen wegneemt of de verbandkous na de eerste week uittrekt. Deze bloeduitstorting verdwijnt snel in de komende weken na de ingreep. In enkele gevallen kan een beperkte aderontsteking ontstaan, die snel zal genezen. Na sclerocompressie therapie (het inspuiten van spataderen) kunnen bruine verkleuringen van de huid en onderhuidse bobbeltjes optreden. Deze trekken weer weg, maar dit kan maanden duren. De bruine verkleuringen verdwijnen niet altijd geheel. Bij een strak pleisterverband kunnen blaren van de huid ontstaan, die in enkele dagen genezen. Infecties en littekenvorming kunnen eveneens optreden. Zeer zeldzaam is het optreden van trombose of longembolie na de behandeling van spataderen.

Kousen

Na de behandeling ontvangt u van de assistente kousen,deze worden direct bij uw aangedaan. Het gaat om 2 verschillende kousen, een wit paar en een bruin paar. Per behandeld been dient u de witte en de bruine kous te dragen gedurende 1 week. ’s Nachts laat u de bruine kous uit. Na 1 week kunt u de pluksels/watten verwijderen en dient u voor 1 week alleen de bruine kous overdag te dragen.