Info

Dermatologie en Plastische Chirurgie Avenue Carnisse richt zich voornamelijk op de betaalbare verzekerde zorg van de huidziekte in de breedste zin van het woord en de optimale zorg ervan. De praktijk heeft naast dermatologen ook plastische, reconstructieve, hand,- en esthetische chirurgen. Naast het verwijderen van huidtumoren, kunnen ook handoperaties en esthetische ingrepen onder lokale verdoving worden verricht. Tevens zijn we nu een centrum voor uw spataderen.

Haaruitval

Er zijn meerder huidaandoeningen die haarverlies als kenmerk hebben. De twee meest voorkomende zijn hier beschreven.

De meest voorkomende vorm van haarverlies is de alopecia andriognenetica, ook wel Haarverlies volgens het mannelijk patroon genoemd. Dit is een erfelijk bepaalde vorm van haarverlies, waarbij de beharing boven op het hoofd dunner wordt.
De aandoening komt op elke leeftijd vanaf de puberteit voor. Bij vrouwen wordt de aandoening vaak duidelijker zichtbaar na de menopauze. Bij alopecia androgenetica wordt de verdunning van het hoofdhaar in de loop van de jaren meestal erger. Hoe jonger de leeftijd waarop het haarverlies begint, des te erger is het beloop over het algemeen. Toch worden vrouwen eigenlijk nooit – zoals dat bij mannen wel vaak voorkomt – helemaal kaal! Typisch voor de alopecia androgenetica bijde vrouw is dat de voorste haargrens meestal gespaard blijft. Bij de man begint de aandoening juist met het terugtrekken van de voorste haargrens.

Sommige patienten zijn tevreden met de geruststelling dat hun haarverlies geen uiting is van een ernstige ziekte. Voor diegenen die behandeld willen worden zijn er enkele mogelijkheden. Het is echter absoluut onmogelijk om het probleem definitief op te lossen in die zin dat het haar weer helemaal terugkomt en dat het nooit meer dunner wordt. Als er weer meer haar bijkomt door de behandeling dan is dat mooi meegenomen, Stopt men met de therapie, dan is de kans groot dat het haar weer dunner wordt.
Behandelings mogelijkheden bestaan uit het gebruik van een lotion of in sommige gevallen kan een tabletbehandeling nodig zijn.
Sommige haarcosmetica kunnen het haar wat voller laten lijken. Het haar zal als gevolg van het gebruik daarvan, of van bijvoorbeeld wassen, niet uitvallen. Haartransplantatie kan het aspect wat veranderen, maar is echter een dure en ingrijpende behandeling, die bovendien door een ervaren cosmetisch arts moet worden uitgevoerd.

Alopecia areata is een huidziekte waarbij plotseling kale plekken ontstaan in behaarde gebieden. De kale plekken zijn in de regel rond of ovaal van vorm. Alopecia areata kan beperkt blijven tot de hoofdhuid, maar soms ook elders op het lichaam voorkomen.
De precieze oorzaak van alopecia areata is onbekend. Vermoedelijk heeft het een immunologische oorzaak. Dat wil zeggen dat er sprake is van een stoornis in het afweermechanisme van het lichaam. De afweer is als het ware ontspoord en richt zich tegen onderdelen van het eigen lichaam, in dit geval tegen de haarwortels.
Het verloop van alopecia areata is erg onvoorspelbaar. In de meeste gevallen treedt spontaan een herstel van de haargroei op binnen enkele maanden tot jaren. De haren die terugkomen zijn soms wit, maar na verloop van tijd herstelt zich de normale haarkleur. In sommige gevallen treedt geen volledige genezing op. Ook komt het voor dat de haargroei zich in de oorspronkelijke plekken herstelt, maar dat vervolgens ergens anders opnieuw kale plekken ontstaan. Het is mogelijk dat de aandoening volledig verdwijnt en na jaren weer terugkomt. Bij sommige patiënten met alopecia areata ontstaan ook kleine puntjes aan de nagelplaat van 1 of meerdere nagels. Bij alopecia areata kan misvorming van de nagels optreden. Alopecia areata tast de lichamelijke gezondheid niet aan. Kaalheid kan echter nadelige psychische gevolgen hebben, waardoor het leggen van sociale contacten ernstig wordt bemoeilijkt.

Er is geen effectieve behandeling van alopecia reata bekend. Als sprake is van uitgebreide kaalheid kan de aanschaf van een pruik of haarstukje worden overwogen. De zorgverzekeraars hanteren hiervoor een vergoedingsregeling. Dieetmaatregelen en vitaminepreparaten zijn niet zinvol.
Meestal herstelt de alopecia areata volledig als het gaat om kleine kale plekken. Bij uitgebreide alopecia areata, waarbij bijvoorbeeld alle hoofdhaar of alle lichaamsbeharing is verdwenen, zijn de vooruitzichten ongunstig. Het beloop van de ziekte wordt verder ongunstig beïnvloed als de aandoening in de jeugd is ontstaan, als andere immunologische ziekten aanwezig zijn of in de familie voorkomen en als sprake is van een aanleg voor eczeem, astma of hooikoorts.

Bij Dermavenue wordt de patiënt eerst onderzocht door de dermatoloog. Daarbij wordt ook aandacht geschonken aan het beloop van uw klachten en eventuele uitlokkende factoren. Soms is het nodig aanvullend onderzoek uit te voeren.
De dermatoloog vertelt u over de nieuwste inzichten in het ontstaan en het beloop van uw aandoening. Daarop bespreekt hij de behandeling die het beste in uw situatie past.
Dermavenue staat voor het implementeren van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van huidziekten en spataderen. Nieuwe ontwikkelingen worden op de voet gevolgd en waar mogelijk besproken tijdens het consult en toegepast bij de behandeling. Daarbij staan kwaliteit en veiligheid voorop. Patiënten kunnen dat afleiden uit het ZKN-keurmerk, dat de kliniek al enkele jaren voert.